Terug
Boodschappen bezorgen met

Maja de Waard

Door Evelien Wolting - Maja de Waard zit al op mij te wachten als ik bij de vestiging van Tielbeke Zwolle aankom. Ze heeft net haar dienst erop zitten als bezorger voor Albert Heijn Online maar heeft veel zin in het interview! De jonge Maja is 21 jaar en werkt sinds december 2019 met veel plezier als bezorger. Ik ben heel benieuwd hoe zij het ervaart als één van de vrouwelijke bezorgers van Tielbeke, vandaar dat ik haar het spreekwoordelijk hemd van het lijf zal vragen.

Bezorger in spe

Maja draagt het welbekende blauwe poloshirt met AH-logo waarbij alleen aan de bedrijfsbus waar zij in rijdt te herkennen is dat de bezorgdienst een samenwerking is met Tielbeke. Ik vraag haar hoe zij bij ons is terecht gekomen en waarom ze specifiek op deze vacature gesolliciteerd heeft. “Nadat ik mijn rijbewijs B heb behaald wilde ik eigenlijk zo snel mogelijk als bezorger aan de slag. Alleen veel werkgevers in (pakket)bezorgdiensten willen graag dat je minimaal 1 jaar of langer in het bezit bent van een rijbewijs. Daarnaast vind ik de contacten met mensen leuk en dat heb je veel minder wanneer je snel een pakketje bezorgt en je weg weer vervolgt”.

“Voordat ik mijn rijbewijs had behaald wist ik het al; ik wil bezorger worden!”

De weg naar Tielbeke

Dat ze eigenlijk aan het solliciteren was bij Tielbeke als werkgever, was Maja in eerste instantie niet bekend. “Ik zag online een vacature Bezorger voorbij komen in de regio Zwolle en werd meteen enthousiast en heb een brief gestuurd. Zowel het eerste als tweede gesprek heb ik als zeer positief ervaren en hierbij kwam dan ook de samenwerking Tielbeke – Albert Heijn naar voren”. Ze geeft aan dat ze is geïnformeerd dat Tielbeke als werkgever graag investeert in goed personeel en, dat als zij de ambities heeft, kan groeien binnen het bedrijf. “Ooit zou ik graag vrachtwagenchauffeur willen worden, dat lijkt mij zo ontzettend gaaf”.

Goed van start

Voordat Maja zelfstandig op pad kon gaan heeft zij een inwerktraject gevolgd van drie dagen.
Op de eerste werkdag werden er instructies gegeven over het voertuig, de diverse werkwijzen en apparatuur zoals de navigatie en het systeem waar de bezorgadressen in staan vermeld. Vervolgens heeft zij met een collega mogen meelopen om te ondervinden hoe het is om aan de slag te gaan als bezorger. Hierdoor kon zij goed ervaren of de functie ook fysiek voor haar te doen is. “Ik ben namelijk niet heel groot wat betreft lengte en je moet nog weleens van grote hoogte boodschappen of kratten uit de bus tillen”. Ook hierin heeft Maja geen obstakels mogen ondervinden. Op haar laatste inwerkdag mocht zij eindelijk de theorie in praktijk gaan brengen door zelf aan de slag te gaan onder begeleiding van Jordy, chauffeurinstructeur bij Tielbeke. “Wel spannend hoor maar gelukkig hielp Jordy mij enorm waardoor de eerste echte werkdag soepel is verlopen!”.

Voor het eerst alleen de weg op

Jordy en Maja waren het er allebei over eens; dit is een match! Al snel werd Maja ingeroosterd om voor het eerst alleen op pad te gaan als bezorger en een volledige dienst te draaien. “Doodeng vond ik het! Zo’n eerste keer met de bus op weg, als dat maar goed gaat”. Ik vraag haar of zij het griezelig vindt om met een groot voertuig alleen de weg op te gaan maar ze vertelt dat in het begin de smalle straten en steegjes haar onzeker maken tijdens het rijden.
Inmiddels heeft ze al flink wat rijervaring opgedaan als bezorger en voor die krappe doorrijroutes draait ze haar hand niet meer om!
Jordy en Maja waren het er allebei over eens; dit is een match!

Contact met mensen

Als bezorger heb je natuurlijk niet alleen te maken met het rijden op de weg en het afleveren van de goederen die de klanten besteld hebben. Maja heeft dan ook bewust voor deze functie gekozen vanwege het contact met de mensen. “Dat mensen echt blij zijn met je komst en de levering van de boodschappen, dat maakt mijn dag echt goed!”. Op de vraag of zij weleens vervelende situaties heeft meegemaakt tijdens haar werk kan zij kort reageren. “Gelukkig niet maar tijdens het lossen bij een klant willen medeweggebruikers nog weleens flink de claxon gebruiken omdat ik de weg even blokkeer”. Voorheen kon Maja zich hier nog weleens druk om maken maar inmiddels steekt ze nu verontschuldigend haar hand op en geeft aan dat zij in circa vijf minuten weer haar rit zal vervolgen.
“Dat mensen echt blij zijn met je komst en de levering van de boodschappen, dat maakt mijn dag echt goed!”

Evaluatie is ook belangrijk

Of een nieuwe collega op zijn of haar plek zit vindt Tielbeke erg belangrijk. Na de eerste maand vindt er een evaluatie plaats. Instructeur Jordy gaat dan weer een dag mee op route om na te gaan of de nieuwe bezorger het besturen van de bus onder controle heeft en goed met de klanten om kan gaan. “Het is dan vooral een heel gezellige dag, Jordy is er dan met name om je te ondersteunen en assisteren tijdens zo’n werkdag.”. Ook wanneer je al langere tijd in dienst bent als bezorger, kun je bij Jordy terecht voor extra tips of begeleiding in voertuigbeheersing.

Fijn team, ook buiten kantoortijden

Maja is nog redelijk nieuw binnen het team en ik vraag haar dan ook of zij haar draai daar een beetje in heeft kunnen vinden. Ze vertelt dan enthousiast dat het team overwegend uit jonge mannen bestaat maar dat zij dat juist prettig vindt. “Beetje ouwehoeren en geinen met elkaar vind ik altijd wel leuk, zelfs privé ga ik inmiddels met een aantal collega’s om!”. Al lachend geeft ze aan dat nieuwe vrouwelijke collega’s uiteraard welkom zijn maar dat een klein beetje spierballen wel een must is met die zware boodschappen en het zelfstandig voorladen van de bedrijfsbus!

Bekijk de vacatures

Loop of rijd een dagje mee bij Tielbeke

Ontdek welke functie in de logistiek en transport bij jou past!

Klik hier