Terug
In de cabine bij

Martijn Russcher

Door Evelien Wolting - Enkele jaren geleden bij Tielbeke begonnen met de BBL-opleiding logistiek medewerker en gewerkt als loods medewerker, inmiddels mag de 18-jarige Martijn Russcher zichzelf nu trotse vrachtwagenchauffeur noemen en rijdt hij stukgoed door heel Nederland. Maar uitgeleerd is hij nog lang niet en hij heeft dan ook grootse plannen voor de toekomst en zijn carrière bij Tielbeke!

Eerste BBL opleiding succesvol afgerond

Martijn volgde maar liefst twee opleidingen bij Tielbeke. Ruim drie jaar geleden start hij met de BBL-opleiding voor logistiek medewerker. Hij mocht daarnaast ook direct zijn opgedane ervaring in de praktijk brengen door mee te werken in de loods. Investeren in mensen is bij Tielbeke gemeengoed geworden en dit begint al bij “werken en leren”!
“Ik heb veel ervaring opgedaan als logistiek medewerker op het terrein van Tielbeke om met de vrachtwagen efficiënt te kunnen manoeuvreren”.

Als ik Martijn vraag of hij kan aangeven waarom hij destijds juist voor Tielbeke koos en niet voor een andere werkgever reageert hij glimlachend. Vervolgens geeft hij aan dat tijdens een Open Dag bij Deltion College in Zwolle Tielbeke met een stand stond. “Mijn broer heeft een soortgelijk leertraject gevolgd, maar dan via een uitzendbureau, en dit viel hem zo tegen dat hij mij adviseerde om intern bij een transportbedrijf de opleiding te volgen”. Vanwege een positieve eerste gesprek tijdens de Open Dag was Martijn meteen al enthousiast en niet veel later meldde hij zich dan ook aan voor de BBL-opleiding. Ongeveer twee jaar later rondde hij succesvol de opleiding logistiek medewerker af!

Van loods medewerker naar chauffeur op de bedrijfsbus

Door het traject van logistiek medewerker te volgen heeft Martijn al veel ervaring en kennis opgedaan voor zijn droombaan; vrachtwagen chauffeur worden! In de tussentijd haalde hij niet alleen zijn rijbewijs B maar is Martijn ook voor Tielbeke gaan rijden als chauffeur op de bedrijfsbus.
“Je leert tijdens die vier maanden onder andere kaart lezen, voertuigbeheersing en dan met name dat je goed ervaart hoe groot je vrachtwagen is, hoe je veilig te werk gaat en de fijne kneepjes van het laden en lossen”. Op de eerste dag helpt één van de instructeurs van Tielbeke, Koen of Alfred, bij het manoeuvreren met zo’n groot voertuig.

Dit gebeurt eerst op het terrein van Tielbeke maar later mag je ook daadwerkelijk de weg op voor de echte praktijkervaring. Als ik informeer of Martijn weleens stiekem heeft gereden om rijervaring op te doen, reageert hij als volgt; “Gelukkig heb ik veel ervaring tijdens mijn werk als loodsmedewerker opgedaan, hierbij heb ik vaak de vrachtwagens moeten rangeren en voor het dock moeten zetten. Dus nee, ik hoefde niet stiekem te rijden maar mocht veel rijervaring opdoen tijdens mijn vorige opleiding.”

Martijn rondde vervolgens ook de BBL-chauffeursopleiding met succes af en met een rijbewijs C in de pocket mag hij dan nu echt eindelijk zelfstandig de weg op met een vrachtwagen! Aan de slag als vrachtwagenchauffeur stukgoed door Noord- en Oost Nederland!

De eerste week als chauffeur alleen aan het werk

Ik bemerk dat door een doeltreffend leertraject een student al snel kan groeien binnen Tielbeke! “In drie jaar tijd zit ik nu mooi op de vrachtwagen!”. Al glunderend kijkt Martijn mij vol trots aan. “Dat is toch het mooiste wat er is?!”.

Ik ben vooral heel erg benieuwd naar de eerste werkweek als chauffeur en informeer hier dan ook naar. Martijn geeft aan dat hij hier echt naar uitgekeken heeft en dat hij vooral merkt dat de praktijkervaring en het kalm blijven je bij iedere situatie kan helpen. “Geen dag of rit is hetzelfde. Door smalle straten manoeuvreren geeft een enorme kick als dat soepel verloopt!”.

Op de vraag of hij al bijzondere gebeurtenissen heeft meegemaakt tijdens zijn diensten haalt Martijn in eerste instantie zijn schouders op. “Ik geloof van niet maar laatst begon wel een voetganger uit het niets tegen mij te schreeuwen en op de voorkant van de vrachtwagen te slaan dat ik moest weggaan”. Gelukkig krijg ik te horen dat de situatie waarin Martijn zich toen bevond vrij snel werd opgelost door een aanwezige verkeersregelaar.
“In drie jaar tijd zit ik nu toch mooi op de vrachtwagen!”

Doorgroeien naar chauffeur CE

Werken bij Tielbeke als chauffeur kan voor diverse opdrachtgevers. Op dit moment rijdt Martijn als vrachtwagenchauffeur stukgoed voor zowel zakelijke als particuliere ontvangers. Als ik hem vraag waar hij zichzelf over vijf of tien jaar ziet en of dat nog bij Tielbeke is knikt hij vol overtuiging. “Ik kan niet wachten om mijn CE rijbewijs te behalen en diverse ritten te mogen maken. Ik ervaar Tielbeke als een heel fijne werkgever die zeker rekening houdt met je privéleven met bijvoorbeeld de mogelijkheid voor een vier-daagse werkweek”. Hij geeft hierbij aan dat het hem niet uitmaakt waar hij dan naartoe moet rijden of met welk type vracht, zolang hij maar vrijheid heeft en iets van de wereld mag zien!

“Ik kan niet wachten om mijn CE rijbewijs te behalen en diverse ritten te mogen maken”
Lees ook ons interview met Martijn Russcher toen hij als 16-jarige bij Tielbeke startte als logistiek medewerker;

Loop of rijd een dagje mee bij Tielbeke

Ontdek welke functie in de logistiek en transport bij jou past!

Klik hier