check chevroncircle-arrow facebook linkedinminusnotification-closeplus search-glass twitteryoutube
close

LOOP OF RIJD EEN DAGJE MEE BIJ TIELBEKE

Ontdek welke functie in de logistiek en transport bij jou past!

2 nieuwe vacatures east

Wat is een LZV?

 

Niet alle vrachtwagens zijn even lang. Om meer goederen in één transportbeweging te kunnen vervoeren is de LZV geïntroduceerd. Een LZV is een Langere en Zwaardere Vrachtautocombinatie, ook wel Ecocombi genoemd. Een LZV is maximaal 25,25 meter lang en 60 ton zwaar, terwijl een gewone vrachtwagen maximaal 18,75 lang is en (in Nederland) maximaal 50 ton zwaar mag zijn.

Doordat de lengte aanzienlijk langer is dan ‘normale’ vrachtwagens en de kosten niet heel veel hoger zijn, dalen de transportkosten per product aanzienlijk. Een LZV is een langere vrachtenwagen doordat er 2 trailers achter de vrachtwagen hangen. Het vervoer doormiddel van LZV is ook veel duurzamer. LZV wordt daarom ook wel ecocombi genoemd. Dit noemen ze zo omdat er meer goederen in 1 vrachtbeweging kunnen worden vervoerd. Hierdoor is de CO2-uitstoot per vervoerde eenheid lager en daarmee duurzamer.

Het LZV rijden is aan andere wet- en regelgeving gebonden, waarbij de Nederlandse wet- en regelgeving ook afwijkt van andere landen. In Nederland gelden enkele beperkingen ten aanzien van vervoeren met LZV. Er mag alleen op door de RDW vrijgegeven routes gereden worden en bij mist of extreme weersomstandigheden mag er niet gereden worden. Verder geldt er een algeheel inhaalverbod voor een LZV en moet de chauffeur een extra rijopleiding gehad hebben (en deze succesvol afgerond hebben).

Daarnaast zijn er nog een aantal technische eisen aan een LZV. Dit heeft met name te maken met het remsysteem, spiegels, aslastmeetsysteem en vermelding van extra lang vervoer aan de achterzijde van de combinatie.

Wil je als vrachtwagenchauffeur ook zo’n machtige LZV of ecocombi rijden, dan is een speciaal LZV-certificaat verplicht (het CCV-certificaat Chauffeur Lange Zware Voertuigen). Een chauffeur komt in aanmerking voor dit certificaat als hij of zij minimaal vijf jaar in het bezit is van een CE-rijbewijs, voorzien van een geldige code 95 en als de rijbevoegdheid in de laatste drie jaar niet is ontzegd.

Tielbeke heeft 8 LZV combinaties rijden.

Niet gevonden wat je zocht?

Heb je niet gevonden wat je zocht, of heb je nog een vraag?