fbpx
check chevroncircle-arrow facebook linkedinminusnotification-closeplus search-glass twitterwhatsapp youtube
0 nieuwe vacatures east

Wat heb je nodig om vrachtwagenchauffeur te worden?

Is het altijd al jouw droom geweest om vrachtwagenchauffeur te worden, maar weet je niet zeker waar je moet beginnen? Bij Tielbeke kunnen we je hierbij helpen! Om beroepsmatig aan de slag te kunnen als vrachtwagenchauffeur in Nederland, heb je een rijbewijs C nodig met code 95. Wil je een vrachtwagen met oplegger besturen? Dan kun je na het halen van je C-rijbewijs doorstromen naar een CE-rijbewijs. Is een trekker/oplegger combinatie niet groot genoeg? Dan kun je ook nog voor een LZV-rijbewijs gaan.

 

C-rijbewijs halen om chauffeur te worden

Wil je een rijbewijs C halen met code 95, dan kun je op je 18e al beginnen. Je moet hiervoor wel eerst in bezit zijn van een B-rijbewijs. Het behalen van je C-rijbewijs bestaat uit twee onderdelen, het theorie-examen en het praktijkexamen. Voordat je het praktijkexamen mag doen, moet je eerst het theorie-examen halen. Daarnaast moet je voor het praktijkexamen ook een gezondheidsverklaring indienen.

 

Doorgroeimogelijkheden voor vrachtwagenchauffeurs

We vinden het belangrijk dat onze chauffeurs de mogelijkheid krijgen om zichzelf te ontwikkelen. We bieden daarom diverse doorgroeimogelijkheden aan. Wil je bijvoorbeeld werken in de fijnmazige distributie, winkeldistributie, pendelritten rijden of toch liever overnachtingsritten? Bij Tielbeke kun je als chauffeur alle kanten op!

Volg jij de opleiding tot chauffeur, dan kun je na het afronden van je opleiding meteen aan de slag bij Tielbeke. Tot je je C rijbewijs hebt gehaald, zijn er ook verschillende (overbruggings-) mogelijkheden. Ga je werken bij onze standplaats in Zwolle, dan kun je aan de slag als logistiek medewerker in ons warehouse. Ga je werken bij onze hoofdvestiging in Lemelerveld, dan kun je beginnen als crossdock medewerker of als chauffeur op de bezorg bus. Ga je werken bij onze standplaats in Heteren, dan is assisteren bij het rangeren een mogelijkheid. Vanaf het moment dat je C-rijbewijs hebt gehaald kan je meteen beginnen op de bakwagen. Ook is het mogelijk om op één van onze andere standplaatsen opgeleid te worden. In overleg is veel mogelijk!

 

Begeleiding van ervaren chauffeurs

Of je nou net nieuw bent binnen Tielbeke of al jaren bij ons werkt, we zorgen dat je altijd de begeleiding krijgt die je nodig hebt. Onze chauffeursinstructeurs Alfred en Koen begeleiden je en helpen je ontwikkelen. Ze nemen rijproeven af en helpen je bij het efficiënter en zuiniger rijden. Gedurende jouw loopbaan bij Tielbeke begeleiden zij jou intensief om vooral plezier in je werk te hebben en je functie goed uit te kunnen voeren. Wil je meer te weten komen over hoe onze chauffeursinstructeurs te werk gaan? Kijk hoe Alfred en Koen het doen.

 

Uitdagende banen in de logistiek

Wil jij je laten omscholen tot vrachtwagenchauffeur? Middels een zij-instroomtraject van Tielbeke in samenwerking met STL (Sectorinstituut Transport en Logistiek) kan jij opgeleid worden tot vakbekwaam vrachtwagenchauffeur! Deze opleiding duurt gemiddeld tussen de 6 en 9 maanden en is te volgen op onze locaties Lemelerveld, Zwolle, Culemborg, of vanaf standplaats Heteren. Je hebt hier alleen je rijbewijs B en affiniteit met transport en logistiek voor nodig!

Ben jij klaar om je carrière switch maken? Bekijk alle omschoolmogelijkheden binnen Tielbeke.

Hoe lang duurt de opleiding tot vrachtwagenchauffeur?

 

Het is moeilijk te zeggen hoelang het duurt voordat je volledig bent omgeschoold. Het hangt ervan af of je misschien al wat ervaring hebt en daarnaast gaat het bij de één het wat sneller dan bij de ander. We doen alles op jouw tempo. Als je start moet je in het bezit zijn van je B rijbewijs. Je begint met de cursussen voor de vakbekwaamheid om in het bezit te zijn van een geldige code 95. Dan ga je eerst je C rijbewijs halen waarmee je op de bakwagen mag rijden. Gemiddeld duurt het 6 tot 9 maanden om dit rijbewijs te behalen.

Naast het rijden in een vrachtwagen, leer je ook over rituitvoering en -afhandeling, techniek en administratie. Ook dit zijn belangrijke onderdelen van het vak.

 

Hoe lang duurt het om CE-rijbewijs te halen?

Met je C rijbewijs heb je de mogelijkheid om door te stromen naar de trekker-oplegger combinatie (dat is je CE rijbewijs). Voordat je dit rijbewijs hebt, ben je al snel een jaar verder (vanaf het moment dat je start voor je C). Is een trekker/oplegger combinatie niet groot genoeg? Dan kun je ook nog voor LZV gaan.

 

Continue begeleiding na opleiding

En ook als je je rijbewijzen hebt behaald, blijven onze chauffeursinstructeurs Koen en Alfred je begeleiden daar waar nodig. Ze nemen rijproeven af en helpen je bij het efficiënter en zuiniger rijden. Gedurende jouw loopbaan bij Tielbeke begeleiden zij jou intensief om vooral plezier in je werk te hebben en je functie goed uit te kunnen voeren. Bekijk in onze video wat chauffeursinstructeurs doen (+ link naar video).

 

Doorgroeien bij Tielbeke

Bij Tielbeke kun je ook alle kanten op. Wij bieden diverse chauffeurswerkzaamheden:

  • Fijnmazige distributie
  • Pendelritten
  • Winkeldistributie
  • Overnachtingsritten

 

Hoe lang duurt de BBL-opleiding tot chauffeur?

Ga je de BBL-opleiding doen? Dan ben je ongeveer 2 jaar bezig. Je hebt dan 1 dag les op een school van jouw keuze en de rest van de dagen werk je bij Tielbeke. Dit kan zijn in het Warehouse in Zwolle of in het Crossdock in Lemelerveld. Ben je al in het bezit van je B-rijbewijs? Dan kun je gelijk werken met onze busjes. Meer weten? Klik hier.