fbpx
check chevroncircle-arrow facebook linkedinminusnotification-closeplus search-glass twitterwhatsapp youtube
0 nieuwe vacatures east

Alles wat je moet weten over vrachtwagens

Vrachtwagens zijn een onmisbare schakel in de wereldwijde logistiek en transport. Ze vervoeren goederen van punt A naar B en ondersteunen daarmee de economie en het dagelijks leven. Of je nu overweegt om vrachtwagenchauffeur te worden, of gewoon nieuwsgierig bent naar deze giganten op de weg, deze gids biedt je alle informatie die je moet weten.

 

afmetingen vrachtwagen

Een standaard vrachtwagen kan variëren in breedte, maar is meestal rond de 2,5 meter breed. De lengte en het gewicht van een vrachtwagen hangen sterk af van het type en het doel. Zo kan een gemiddelde vrachtwagen zonder lading zo’n 16 tot 18 meter lang zijn en tussen de 12.000 en 16.000 kilogram wegen. De zwaarte van de lading kan dit gewicht aanzienlijk verhogen, waardoor het belangrijk is de lokale regelgeving omtrent maximum gewicht en afmetingen te kennen.

 

gewicht vrachtwagen

Het gewicht van een vrachtwagen is een andere belangrijke factor, vooral wanneer het gaat om laden en wegen. Een lege vrachtwagen weegt gemiddeld tussen de 7.000 en 8.000 kilogram. De maximale toegestane massa, inclusief lading, kan oplopen tot 40 ton op Europese wegen, hoewel dit per land kan verschillen. Voor speciale transporten, zoals extra lange vrachtwagens of zware ladingen, kunnen afwijkende regels gelden.

 

snelheid vrachtwagen

De snelheid van vrachtwagens op de weg is strikt gereguleerd om de veiligheid te verzekeren. Op de snelweg is de maximale toegestane snelheid voor vrachtwagens vaak 80 tot 90 kilometer per uur. Deze beperkingen zijn bedoeld om de veiligheid van alle weggebruikers te garanderen en verschillen soms per land of regio. Het is essentieel voor vrachtwagenchauffeurs om zich aan deze snelheidslimieten te houden.

 

vrachtwagenchauffeur opleiding

De opleiding tot vrachtwagenchauffeur varieert in duur, afhankelijk van de instelling en het type rijbewijs. Gemiddeld duurt het enkele weken tot maanden om de opleiding te voltooien, afhankelijk van of je fulltime of parttime studeert. De kosten voor het behalen van een vrachtwagenrijbewijs kunnen ook variëren, maar investeren in een goede opleiding is essentieel voor een succesvolle carrière als vrachtwagenchauffeur. Wist je dat je bij ons een vrachtwagen chauffeur opleiding kunt volgen? Daarnaast bieden we ook scholing aan zodat jij je gemakkelijk kunt omscholen naar vrachtwagenchauffeur!

 

vrachtwagen rijbewijs

Om een vrachtwagen te mogen besturen, is een specifiek rijbewijs vereist, bekend als rijbewijs C voor vrachtwagens en CE voor het besturen van een trekker met oplegger. Het behalen van dit rijbewijs vereist een theorie- en praktijkexamen, naast een medische keuring. Het is een cruciale stap voor wie vrachtwagenchauffeur wil worden.

 

vrachtwagenchauffeur worden?

Vrachtwagenchauffeur worden is een proces dat zowel toewijding als opleiding vereist. Naast het behalen van het juiste rijbewijs, moeten aspirant-chauffeurs vaak een opleiding volgen die hen voorbereidt op de uitdagingen van het beroep. Het is een carrière die niet alleen rijvaardigheid vereist, maar ook kennis van voertuigonderhoud, ladingzekering, en routeplanning. Altijd al vrachtwagen chauffeur willen worden of ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Bekijk dan eens onze logistieke vacatures.

 

veelgestelde vragen

Logistiek medewerkers bij Tielbeke kun je rekenen op een aantrekkelijk salaris dat jouw bijdrage aan de logistieke operatie weerspiegelt. Neem contact met ons op voor specifieke informatie over het salaris als logistiek medewerker.

 

1. Rijbewijs CE: mag ik rijden?

Met een rijbewijs CE mag je een trekker met oplegger of een vrachtauto met aanhanger besturen. Dit rijbewijs is een uitbreiding op rijbewijs C en stelt chauffeurs in staat om grotere en zwaardere combinaties van voertuigen te besturen.

 

2. hoeveel pk heeft een gemiddelde vrachtwagen?

De paardenkracht (pk) van vrachtwagens kan sterk variëren afhankelijk van het model en het doel. Een gemiddelde vrachtwagen, bedoeld voor lange afstanden, kan tussen de 400 en 600 pk hebben. Voor specifieke taken of zwaardere ladingen kunnen vrachtwagens met nog meer pk nodig zijn.

 

3. hoe lang duurt het voordat je je rijbewijs hebt na het starten van de opleiding?

De duur om je rijbewijs te halen na het starten van de opleiding hangt af van de intensiteit van de cursus en de individuele vooruitgang. Gemiddeld kan het enkele weken tot maanden duren om zowel het theoretische als het praktische deel van de opleiding te voltooien, afhankelijk van of je de cursus fulltime of parttime volgt.

 

4. wat kost het om een vrachtwagenrijbewijs te halen?

De kosten voor het behalen van een vrachtwagenrijbewijs kunnen variëren afhankelijk van de opleiding en het land. Over het algemeen moet men rekenen op een investering die enkele duizenden euro’s kan bedragen, inclusief theorie- en praktijklessen, examens, en de medische keuring.

Wat is een LZV?

LZV staat voor Langere en Zwaardere Vrachtautocombinatie, vaak aangeduid als Ecocombi. Deze vrachtwagens zijn aanzienlijk langer dan standaard vrachtwagens, met een maximale lengte van 25,25 meter en een gewicht van 60 ton. Ter vergelijking: een gewone vrachtwagen in Nederland mag maximaal 18,75 meter lang zijn en tot 50 ton wegen. De extra lengte van een LZV vrachtwagen maakt het mogelijk om meer goederen in één keer te vervoeren, wat leidt tot lagere transportkosten per product. Bij Tielbeke rijden 8 LZV combinaties, waarmee we een duurzamere keuze maken in ons transport.

 

De voordelen van LZV

Het gebruik van LZV vrachtwagens biedt aanzienlijke voordelen. Ten eerste is het vervoer met een LZV duurzamer. Door meer goederen per transportbeweging te vervoeren, wordt de CO2-uitstoot per vervoerde eenheid verlaagd. Dit maakt de LZV een milieuvriendelijke keuze in de transportsector. Daarnaast zorgen de lagere transportkosten voor economische voordelen voor zowel transportbedrijven als hun klanten.

 

Wanneer mag je LZV rijden?

Het besturen van een LZV vrachtwagen is gebonden aan specifieke regelgeving. In Nederland moet een LZV-chauffeur een extra rijopleiding hebben voltooid en in het bezit zijn van een CCV-certificaat Chauffeur Lange Zware Voertuigen. Om in aanmerking te komen voor dit certificaat, moet de chauffeur minimaal vijf jaar in het bezit zijn van een CE-rijbewijs, voorzien van een geldige code 95, en mag de rijbevoegdheid in de laatste drie jaar niet zijn ontzegd. Bovendien zijn er beperkingen op waar en wanneer een LZV mag rijden. Zo mag een LZV alleen op door RDW goedgekeurde routes rijden en niet bij mist of extreme weersomstandigheden.

 

LZV rijbewijs halen bij Tielbeke

Bij Tielbeke bieden we ambitieuze vrachtwagenchauffeurs de unieke kans om hun LZV rijbewijs te halen. Ons uitgebreide opleidingsprogramma is speciaal ontworpen om chauffeurs de vaardigheden en kennis te bieden die nodig zijn voor het veilig en efficiënt besturen van een LZV vrachtwagen. Na het succesvol afronden van de opleiding en het behalen van een groot rijbewijs, ben je klaar om als LZV-chauffeur de weg op te gaan en deel uit te maken van het vooruitstrevende team van Tielbeke.

 

LZV vrachtwagens bij Tielbeke

Bij Tielbeke hebben we een indrukwekkende vloot van 8 LZV combinaties, waarmee we vooroplopen in het aanbieden van duurzaam en efficiënt transport. Als je geïnteresseerd bent in het besturen van een LZV vrachtwagen, biedt Tielbeke uitstekende mogelijkheden. Met onze focus op duurzaamheid, veiligheid en efficiëntie, ben je als LZV-chauffeur bij ons verzekerd van een uitdagende carrière.

LZV’s, of Langere en Zwaardere Vrachtautocombinaties, vertegenwoordigen een belangrijke innovatie in de transportsector. Ze bieden niet alleen economische voordelen door lagere transportkosten, maar zijn ook een duurzamere keuze vanwege de verminderde CO2-uitstoot. Bij Tielbeke zijn we trots op onze vloot van LZV’s en de kansen die we bieden aan chauffeurs die geïnteresseerd zijn in het besturen van deze indrukwekkende voertuigen. Ontdek de mogelijkheden bij Tielbeke en draag bij aan een duurzamere toekomst in transport.