fbpx
check chevroncircle-arrow facebook linkedinminusnotification-closeplus search-glass twitterwhatsapp youtube
0 nieuwe vacatures east

Groeien binnen Tielbeke leerling chauffeur Alex

Door Evelien Wolting – De 17 jaar jonge Alex volgt bij Tielbeke de bbl-opleiding tot vakbekwaam chauffeur. De passie voor het chauffeursvak is hem met de paplepel ingegoten; vader rijdt met een LZV voor ons en ook opa heeft vroeger op een volume combinatie bij Tielbeke gereden tot aan zijn pensioen. Ook Alex droomt van een mooie carrière bij Tielbeke!

 

In de leer bij Tielbeke

 

Het kiezen van een beroepsopleiding kan voor veel jongeren lastig zijn. Alex wist echter al van jongs af aan dat hij vrachtwagenchauffeur wilde worden. Door de vele ritten die hij mocht meerijden met zijn vader werd de “chauffeur in wording” enthousiast voor het vak. “Dat wilde ik ook! Lange ritten en kilometers maken met een machtig voertuig.”
“DAT WILDE IK OOK! LANGE RITTEN EN KILOMETERS MAKEN MET EEN MACHTIG VOERTUIG.”

Nog te jong om al voor rijbewijs C te mogen afrijden wilde hij al wel de ervaring opdoen. Door een eerdere stage bij Tielbeke en informatie van zijn vader die al ruim 35 jaar werkzaam is als chauffeur bij Tielbeke, wist hij van de mogelijkheid af om intern de opleiding tot chauffeur te kunnen volgen.
Inmiddels is Alex bijna een jaar in dienst en gestart met de bbl-opleiding om logistiek medewerker en vervolgens vakbekwaam vrachtwagenchauffeur te worden. “Eén dag in de week heb ik les in het opleidingslokaal van Tielbeke en vier dagen per week ben ik aan het werk als crossdockmedewerker in Lemelerveld.”

Het eerste leerjaar zit erop!

Als ik vraag of Alex de opleiding leuk vindt zie ik hem trots kijken. “Ik loop al iets voor en in principe moet ik nog enkele praktijkopdrachten doen en dan ben ik klaar met de opleiding tot logistiek medewerker! De verwachting is dat ik in de loop van volgend jaar de opleiding voor vakbekwaam vrachtwagenchauffeur succesvol voltooid heb.”
Rijden op een bakwagen of truck met oplegger op de openbare weg mag Alex helaas nog niet. Hiervoor dient hij onder andere ook nog rijbewijs C te behalen en Code 95.
“Rijbewijs B heb ik al in de pocket en ik kan niet wachten om rijervaring op te doen als ik straks op de bezorgbus fijnmazige distributie mag gaan rijden.”

Rijervaring door rangeren

Rijervaring opdoen op een trekker- opleggercombinatie is Alex inmiddels al mee bezig. Op het terrein in Lemelerveld mag hij namelijk rangeren, de juiste oplegger voor het juiste dock zetten en voertuigcombinatie gereed zetten voor collega’s. “Ik kan mij de eerste keer koppelen van een oplegger nog heel goed herinneren. Na diverse controles was ik ervan overtuigd dat de oplegger goed gekoppeld was aan de truck. Bij het wegrijden bleek dit helaas niet het geval en dit zorgde voor een hilarisch moment.” Inmiddels gaat het rangeren Alex goed af!

De combinatie werken en leren

 

Dat juist de combinatie van werken én leren hem aanspreekt laat Alex duidelijk merken. “In de theorielessen wordt goed uitgelegd hoe je bijvoorbeeld met een EPT moet omgaan of wat de meest efficiënte manier van het laden van een oplegger is. Toch moet je ruimtelijk inzicht hebben en veel ervaring opdoen om het je eigen te maken, dat leer ik in de praktijk in mijn werk als crossdockmedewerker. In het crossdock pas ik in de praktijk toe wat ik in de theorie geleerd heb maar de echte fijne kneepjes van het werk leer ik van mijn collega’s en leidinggevende.”

Ambities

 

Ambities heeft Alex zeker! Hij hoopt, zodra hij in het bezit is van rijbewijs C of CE, dedicated transport te mogen rijden en dan met name winkeldistributie voor een bekend supermarktketen. “De sfeer die daar onderling heerst, dat spreekt mij echt aan en zou ik mij absoluut in thuis voelen. Daarnaast heeft mijn vader dit type transport voorheen ook gereden en ik heb zelf mogen ervaren, door mee te rijden, hoe mooi dat is!”.

Historie en toekomst

 

Wanneer ik Alex gekscherend vraag wat hij later wil gaan worden als hij groot is roept hij meteen; “Rijden op een LZV! In september word ik 18 en mag ik rijervaring op gaan doen. Ervan uitgaande dat ik volgend jaar rijbewijs C mag behalen, daaropvolgend rijbewijs CE en een aantal jaren rijervaring heb als vakbekwaam chauffeur CE, hoop ik binnen enkele jaren ook te mogen rijden op een LZV.”
Rijden op een LZV zit in Alex zijn familie. Niet alleen zijn vader, ook zijn opa heeft hierin jarenlange ervaring bij Tielbeke. Hij reed op één van de grootste voertuigcombinaties van Tielbeke, namelijk de zogeheten VOCOCO (volume container combinatie).

Groeien binnen Tielbeke

 

De weg lijkt al te zijn uitgestippeld door Alex. Passie, ambitie en enthousiasme zullen hem zeker gaan helpen om zijn toekomstplannen waar te gaan maken. Het zogeheten groeien binnen Tielbeke is hem dan ook echt op het lijf geschreven. We gaan Alex de komende maanden en jaren volgen om zijn weg naar zijn droombaan en zijn ervaringen te delen. Wordt dus vervolgd…!