Terug
Een kijkje bij

onze chauffeurinstructeurs Koen en Alfred

Als er een lijst met legendarische duo’s uit de transportwereld zou zijn, zouden Koen en Alfred de lijst aanvoeren. De twee chauffeurinstructeurs van Tielbeke vullen elkaar perfect aan. Waar de één wat meer van heeft, heeft de ander wat minder van en vice versa. Tijd voor een kijkje bij de mannen, die een onmisbare functie hebben.

Chauffeurinstructeurs Koen en Alfred bij Tielbeke op kantoor.

Koen (42) en Alfred (46) zijn uit hetzelfde hout gesneden. Beiden zijn geboren en getogen in Overijssel en hebben het chauffeursbloed door de aderen stromen. Koen kroop op tienjarige leeftijd al achter het stuur van de bakwagen en Alfred bracht uren in de cabine naast zijn vader door.

Waar Koen vooral geïnteresseerd was in de techniek, was het, het avontuur dat Alfred destijds trok. En hoewel er ruim 30 jaren verstreken zijn, is dat nog steeds het grootste verschil tussen de heren. Bij Koen kun je terecht met technische vragen terwijl Alfred de slimste en mooiste routes voor je uitstippelt.

Bekijk ook de video Alfred & Koen weten hoe ze het doen

Een mooie dag

Want ja, dat is wat Koen en Alfred doen: Tielbeke haar chauffeurs begeleiden waar nodig. Zo nemen ze rijproeven af bij nieuwkomers en helpen ze ervaren chauffeurs zuiniger te rijden. “Als je iemand in één dag ziet groeien, dan is het een mooie dag”, vindt Koen.

“Als iemand in één dag groeit, is het een mooie dag


17 jaar geleden werd Koen, destijds chauffeur bij Tielbeke, gevraagd om chauffeurinstructeur te worden. De functie was jarenlang een unicum in de branche. Bij geen enkel ander transportbedrijf worden vrachtwagenchauffeurs tijdens hun gehele loopbaan zo intensief begeleid.

Chauffeurinstructeur Alfred legt uit.
Chauffeurinstructeur Koen legt uit.

Geknipt voor de baan

Koen zijn werk bleek zo nuttig dat Alfred zeven jaar terug ook gevraagd werd chauffeurinstructeur te worden. “Ik vond het een hele eer”, herinnert Alfred zich. Hoewel hij even twijfelde aan zijn eigen geschiktheid, was Koen er van overtuigd dat Alfred geknipt was voor de baan. “Alfred is makkelijk in de omgang en heeft kennis van allerlei uiteenlopende zaken”, knikt Koen.

“Van ervaren chauffeurs leren wij ook


Het is het hebben van veel kennis, wat ook Koen tot een goede chauffeurinstructeur maakt. Dagelijks brengt hij samen met Alfred zijn kennis op tientallen chauffeurs over. En geen dag is hetzelfde. Iedere chauffeur is namelijk anders. “Van ervaren chauffeurs leren wij vaak ook wat terwijl we chauffeurs in spé echt stapje voor stapje aan de hand meenemen”, vertelt Alfred.

Overeenkomsten tussen vrachtwagenchauffeurs

Toch zijn er ook overeenkomsten tussen álle vrachtwagenchauffeurs, weten de mannen. “Ze zijn nuchter, behulpzaam en houden van mopperen”, roepen ze in koor. “Ja, dat mopperen hoort erbij”, grijnst Koen. “Ik snap dat ook wel”, vult Alfred hem aan. “Iedereen heeft weleens een mindere dag en in onze wereld moet je de handen flink uit de mouwen steken.”

Dat je als chauffeur hard moet werken, heeft zowel Koen als Alfred nooit dwars gezeten. Beiden zijn onverminderd enthousiast over het vak als vrachtwagenchauffeur. “Als ik maandag een mooie rit ga maken met een collega, heb ik nog steeds gezonde spanning in het weekend”, aldus Alfred.

Chauffeurinstructeur Koen geeft de laatste aanwijzigingen.

Steeds meer vragen

Het is voor Koen niet anders. Wel realiseert hij zich dat er steeds meer van chauffeurs gevraagd wordt: “Dit komt alleen al door de toegenomen drukte op de wegen”. Juist dit maakt dat chauffeurinstructeurs bij Tielbeke inmiddels zo’n belangrijke rol spelen. Zoals gezegd: Koen en Alfred zijn voor ons een legendarisch duo.

Bekijk onze vacatures

Loop of rijd een dagje mee bij Tielbeke

Ontdek welke functie in de logistiek en transport bij jou past!

Klik hier